Zonnepanelen in brand op dak van woning in Zwartsluis

ZWARTSLUIS – Op het dak van een woning aan het Leenmanhof is zaterdagmiddag rond 13:20 uur brand ontstaan in de zonnepanelen. Een hovenier, welke aan de overzijde van de woning aan het werk was, merkte de brand op en sloeg direct alarm. Hij informeerde de bewoner welke in de tuin aan het werk was maar niets in de gaten had. Ook een buurman merkte rookwolken op en kwam in actie. Samen zijn ze direct begonnen met het blussen van de brand.

Vanaf ladders werd gepoogd met tuinslangen de brand in de zonnepanelen te bestrijden. Deze bluswerkzaamheden werden al snel overgenomen door de brandweer van Zwartsluis. Vanwege de gevaarzetting en de mogelijke kans op doorslag naar binnen werd het sein middelbrand gegeven. Hierop werd een tankwagen van brandweer Hasselt en een extra tankautospuit vanuit Vollenhove opgeroepen. Ook werd de brandweer van Meppel gevraagd om met de hoogwerker naar het brandadres te komen om zo het dak te kunnen inspecteren.

Door het snelle ingrijpen was de brand snel onder controle. Vanuit de hoogwerker werden enkele zonnepanelen weggehaald om te kunnen controleren of de brand daadwerkelijk uit was. Delen van de isolatieplaten werden gesloopt om de smeulende resten te blussen. Hierdoor ontstond er een flink gat in het dak. Een medewerker van Stichting Salvage kwam ter plaatse om de bewoners bij te staan. Zo zal er onder meer een aannemer moeten worden ingeseind om het gat in het dak te komen dichten.